Румъния поема командването на военноморска група на НАТО в Средиземно море за шест месеца, съобщават от БТА.

Миночистач 274 "Вицеадмирал Константин Бълеску" ще отплава на 20 юни от военното пристанище Констанца към Средиземно море, за да се присъедини към постоянната противоминна група на НАТО - SNMCMG-2 (Втора постоянна противоминна група на НАТО).

На 28 юни ще бъде организирана военна церемония в Саламина, Гърция, където командването на SNMCMG-2 ще бъде предадено на Румъния за втори път в рамките на последните четири години.

Мисиите в средиземноморския басейн под румънско командване ще бъдат изпълнявани между юли и декември. Основните цели на SNMCMG-2 са да осигури капацитет за незабавно реагиране на НАТО, да увеличи оперативната съвместимост между съюзническите военноморски сили, както и да популяризира образа на Северноатлантическия алианс.

Румънските военноморски сили отбелязват, че с участието си в тази мисия допринасят за изпълнението на ангажимента на страната към регионалната сигурност и укрепват международното сътрудничество, с цел поддържане на стабилността в района на Средиземно море.

Миночистач 274 "Вицеадмирал Константин Бълеску" се командва от лейтенант-командир Богдан Йосиф с екипаж от 85 румънски и чуждестранни военнослужещи. През следващите шест месеца той ще ръководи постоянна военноморска група на НАТО, която включва и военни кораби от Италия, Испания и Турция.

Великобритания прехвърли изтребители в Румъния

Великобритания прехвърли изтребители в Румъния

Подкрепа срещу руската агресия