Румънският външен министър Богдан Ауреску определи ситуацията в Украйна и Черноморския регион като "тревожна", съобщи АП.

Предупреждението той отправи при пристигането си на срещата на външните министри от страните-членки на НАТО в Рига.

"Днес ще обсъдим тревожната ситуация в съседство на Алианса, в и около Украйна, в Черноморския регион", каза министърът.

"Сигурността на Черно море е неразделна част от сигурността на НАТО като цяло и събитията в Черноморския регион засягат евроатлантическата сигурност", каза Ауреску.

НАТО "за" диалог с Русия, но остава предпазлив

НАТО "за" диалог с Русия, но остава предпазлив

Предупреждава Москва за агресивни действия

Като съюз трябва да намерим подходящи отговори, за да не позволим Черно море да се превърне в инструмент за пагубно влияние и дестабилизация, особено за нашите партньори, обобщи румънският външен министър.

"Много е важно да имаме високо ниво на стратегическа ситуационна осведоменост за случващото се на място, продължи министърът. Също така е важно да се засили сдържането и отбранителната позиция на НАТО на източния фланг, включително в Черно море".

Литва настоя НАТО да коригира позицията си спрямо Беларус заради военната ѝ интеграция с Русия

Литва настоя НАТО да коригира позицията си спрямо Беларус заради военната ѝ интеграция с Русия

Беларус ще продължи да изпробва единството на Запада

Ауреску каза, че в сряда ситуацията в съседство на алианса ще бъде обсъдена с представители на Украйна и Грузия и той ще потвърди "пълна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на партньорите на Алианса".