Румъния обяви, че е открила на територията си кратер - вероятно от дрон, който се е взривил при удара със земята, информира "Асошиейтед прес".

Отломките от апарата са установени близо до границата с Украйна. Инцидентът засилва опасенията за възможно разширяване на войната на Русия отвъд границите на Украйна и върху територията на страна членка на НАТО.

Кратерът е открит преди зазоряване на три километра западно от село Плауру, разположено на брега на река Дунав срещу украинското пристанище Измаил. Това се е случило, след като румънското министерство на отбраната съобщи, че е засякло поредица от дронове, насочени към украински речни пристанища.

Според ведомството дронът вероятно е избухнал при удара. Не е ясно обаче кога или откъде е бил изстрелян. Провежда се разследване.

Румъния подсилва защитата си, за да не пусне войната "през прага на НАТО"

Румъния подсилва защитата си, за да не пусне войната "през прага на НАТО"

Букурещ разполага четири самолета F-16 в района

"Ужасните руски атаки срещу гражданската инфраструктура на Украйна отново имаха сериозни последици върху територията на Румъния", написа външният министър Луминита Одобеску в социалната мрежа "Екс" и добави, че "нови доказателства за удар бяха открити на румънска земя".

Призоваваме Русия да спре тези военни престъпления, настоя тя.

През последните седмици румънските власти потвърдиха за открити фрагменти от дронове на територията на страната, като уточниха, че отломките наподобяват тези от дронове, използвани от руската армия.

Румънският президент Клаус Йоханис нарече откритите фрагменти от дрон "абсолютно неприемливо нарушение на суверенното въздушно пространство на Румъния, съюзник на НАТО, криещо реални рискове за сигурността на румънските граждани в района".

Многократните подобни инциденти през последния месец разтревожиха част от румънските жителите, пребиваващи близо до границата, че войната може да се разпространи и в страната им. През септември село Плауру изгради сглобяеми бетонни убежища за жителите си.

Медведев: Русия има все по-малко възможности, освен пряк сблъсък с НАТО

Медведев: Русия има все по-малко възможности, освен пряк сблъсък с НАТО

Той изброи няколко събития, които правят директен сблъсък между Русия и НАТО по-вероятен