Румъния премества противовъздушната отбрана по-близо до дунавските си села срещу украинския бряг, където руски дронове атакуваха зърнени съоръжения, и добавя повече военни наблюдателни постове и патрули в района, предава Ройтерс, като се позовава на свои източници.

Мерките, заедно с разполагането на четири допълнителни американски изтребителя F-16 и разширената забранена за полети зона, са знак за нарастваща загриженост в Румъния и в НАТО, че войната в Украйна може да се прехвърли на нейна територия.

През ноември миналата година ракета удари Южна Полша, убивайки двама души и предизвикайки опасения от вероятността за разширяване на конфликта, въпреки че по-късно беше установено, че украинската противовъздушна отбрана е изстреляла ракетата. Сега Румъния е в центъра на вниманието.

Скоро след като се оттегли от зърнената сделка на 17 юли, Москва започна да атакува по въздух украинските пристанища и складове по поречието на Дунав, в очевиден опит да задуши главния алтернативен маршрут за украинския селскостопански износ.

Сред целите бяха украинските пристанища Измаил и Рени, които се намират срещу румънския бряг на река Дунав.

Румъния осъди руската атака срещу фериботния преход в Орловка

Румъния осъди руската атака срещу фериботния преход в Орловка

Повреденият фериботният преход свързва украинската Орловка с румънската Исача

Изолирани инциденти с части от дронове, паднали в Румъния, подчертават риска от недоразумение или ескалация между Русия и НАТО, което кара румънските въоръжени сили да увеличат сигурността в района, за да защитят цивилните, казаха двама източника.

Армията е построила две бомбоубежища в малкото селце Плауру, само на няколкостотин метра от Измаил, а на жителите в по-широкия район се изпращат сигнали на мобилни телефони, когато бъдат открити руски дронове, които се насочват към тях.

Тудор Чернега, кмет на община Чаталкьой, която включва селцето Плауру, каза обаче, че лошият мобилен сигнал там ограничава ефективността на предупрежденията.

В изявление миналия петък румънското министерство на отбраната каза, че около 100 американски войници и четири проектирани от САЩ изтребители F-16 са пристигнали във военновъздушна база Борча на около 150 км южно от Измаил.

От средата на септември министерството също така разшири забранената за полети зона по протежение на участък от границата с Украйна до 30 км във вътрешността на Румъния и до височина от 4000 метра като възпиращо средство срещу руски дронове, навлизащи във въздушното пространство на Румъния за достигане на вражески цели.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза пред репортери в Киев в четвъртък, че няма доказателства, че руските удари близо до украинско-румънската граница са умишлено нападение срещу Румъния, но ги определи като "безразсъдни" и "дестабилизиращи".

Говорителят на румънското министерство на отбраната Константин Спину също каза, че няма индикации, че Русия има намерение да атакува Румъния, но че естеството на атаките на близка украинска територия прави практически невъзможно предотвратяването на всички рискове.

Източници от отбраната казаха, че не е регистриран нито един случай, когато напълно функциониращи руски дронове са навлезли в румънското въздушно пространство и че трите известни случая на дронове или техни останки, паднали вътре в страната, не съдържат експлозиви.

През юли, когато започна руската кампания за въздушни удари по украинските дунавски пристанища, руснаците постигнаха по-значими успехи, тъй като Украйна не беше създала обширни системи за противовъздушна отбрана в района.

Сега, след като вече ги има, атакуващите дронове обикновено летят по-ниско, което ги прави по-трудни за сваляне, те често следват течението на Дунав и пристигат на рояци, вероятно включващи фалшиви дронове, за да се опитат да изтощят отбраната на Украйна, казаха източниците.

Медведев: Русия има все по-малко възможности, освен пряк сблъсък с НАТО

Медведев: Русия има все по-малко възможности, освен пряк сблъсък с НАТО

Той изброи няколко събития, които правят директен сблъсък между Русия и НАТО по-вероятен