Румъния загуби правото си на глас в Европейската космическа агенция (ЕКА) поради дълга, който натрупа по отношение на тази организация за четири години.

Това бе потвърдено в петък от Радио Румъния от почетния председател на Румънската космическа агенция, пилот-космонавт Думитру Прунариу, цитиран от ТАСС.

По думите му този дълг намалява шансовете да бъде приет в астронавтския корпус на ЕКА от 255 румънци, които са кандидатствали.

Европейската космическа агенция набира жени астронавти и гледа към Луната и Марс

Европейската космическа агенция набира жени астронавти и гледа към Луната и Марс

Готови да пътуват в космоса, "за да стигнем по-далеч, отколкото някога сме били"

Румъния, в съответствие с подписаните споразумения, е задължена да плаща годишна такса на ЕКА за участие в космически програми, но четири години Румъния не плаща тази вноска. Натрупани са значителни просрочени задължения.

Последната такса е платена през декември 2020 г. и представлява дълг за 2017 г. - почти 17 милиона евро. Вноските за 2018, 2019, 2020 и 2021 г. остават неплатени.

"Дългът за четири години, заедно с лихвите, достигна сума от около 110 милиона евро и наистина Румъния вече няма право да гласува в ESA, няма право да участва в нови програми на агенции, тъй като ние не платихме вноски, въпреки че Румъния беше най-развитата държава в Източна Европа в тази област ", каза Прунариу пред Радио Румъния.

"Румънците също се записаха за участие в състезанието, обявено от ESA (за подбор на астронавти)", допълни пилотът-космонавт.

 Европейската космическа агенция подготвя почистване на космически боклук

Европейската космическа агенция подготвя почистване на космически боклук

Искат да премахнат 3000 неработещи сателита, нов пазар за обслужване в орбита