Европейската космическа агенция провежда първата си кампания за набиране на персонал от 11 години насам и подчертава желанието си да постигне по-голямо разнообразие, съобщава АП.

Европейският еквивалент на НАСА се стреми да наеме повече жени астронавти през тази година, както и хора с увреждания, които винаги са мечтали да отидат в космоса.

"Ние гледаме към Луната ... и Марс. За бъдещето се нуждаем от много отлични астронавти", коментира генералният директор на ESA Ян Уорнър. "За да стигнем по-далеч, отколкото някога сме били, трябва да имаме по-широк поглед от всякога."

Само 65 от над 560 души, които са излизали в космоса, са жени. От тези 65 жени 51 са американки. ESA изпрати в космоса само две жени - Клауди Хайнере и Саманта Кристофорети - и сега се опитва да коригира дисбаланса.

Европейската агенция казва, че "е дошло време" да се пуснат хората с увреждания в космоса като част от инициатива, наречена "Проект за осъществимост на парастронавтите". Според ESA за първи път космическа агенция открива процедура за кандидатстване за хора с увреждания.

"Представянето на всички от нашето общество е грижа, която приемаме много сериозно", коментира Дейвид Паркър, директор на агенцията за човешки и роботизирани изследвания. "Разнообразието в ESA трябва да се отнася не само до произхода, възрастта, произхода или пола на нашите астронавти, но и може би към физическите увреждания".

Британският астронавт Тим ​​Пийк приветства подхода, като каза, че "ще се надяваме да промени пейзажа", така че хората от различни среди "да видят, че всъщност тук има възможност да станат част от новите европейски пионери в космоса".

Процесът на кандидатстване ще отнеме около 18 месеца, преди да бъдат избрани астронавти.

Човек на Луната - НАСА търси астронавти, приема заявления до 31 март

Човек на Луната - НАСА търси астронавти, приема заявления до 31 март

Първото изискване е американско гражданство, освен всичко друго, ще учат роботика и руски език