Австрия загуби и последния претекст, с който се противопостави на влизането на Румъния в Шенген! Европейският съюз има споразумение за миграцията, преговорите току-що приключиха.

Това написа във "Фейсбук" румънският евродепутат Влад Георге.

Нехамер няма повече причина да дискриминира румънците и да ги унижава на опашките през митниците.

Да видим дали Йоханис, Чолаку, Чука и приятели ще успеят да защитят интересите на Румъния и да наложат на европейско ниво уважението, което румънците в страната и в диаспората заслужават.

Новият пакт за миграцията и убежището беше първоначално предложен през есента на 2020 г., но поради съпротивата на някои държави, които използват почти изключително политическо изнудване като Унгария и Австрия, не можа да бъде постигнато споразумение.

Изглежда, че след преговорите, които започнаха този понеделник, дори на Международния ден на мигрантите, вече имаме ясна договорка и ЕС ще може да приеме новите разпоредби преди европейските избори през 2024 г., както беше планирано.

От това, което знаем сега, споразумението запазва сегашното правило, че държавата-членка, през която търсещият убежище влиза в ЕС, носи отговорност за търсещия убежище - с незначителни промени в системата досега.

Илхан Кючюк: България да не приема условията на Австрия за "въздушен Шенген"

Илхан Кючюк: България да не приема условията на Австрия за "въздушен Шенген"

Страната ни отговаря на всички критерии за членство

Целта е да се помогне на средиземноморските страни като Италия и Гърция, където пристигат повечето мигранти в духа на европейската солидарност и зачитането на основните права.

Накратко, целта е да се сложат край на трагедиите на бебета или деца, давещи се по бреговете на Европа - тоест да имаме Пакт за миграцията, който ни позволява да бъдем хора, като същевременно защитаваме безопасността и правата на европейските граждани, заключава румънският евродепутат.