Румънският парламент одобри новия състав на правителството начело с Лудовик Орбан, загърбвайки политическите разногласия, за да даде възможност и достатъчни правомощия на изпълнителната власт да ограничи разпространението на коронавируса, съобщава Emerging Europe.

Изданието посочва, че депутатите са гласували при извънредни обстоятелства назначаването на новия кабинет с премиер лидера на Либералната партия Лудовик Орбан.

Досега той изпълняваше премиерските функции начело на кабинет с ограничени правомощия, след като предшественикът му получи вот на недоверие от парламента. Орбан не можеше издава укази, засягащи извънредни ситуации, каквито биха били необходими за ограничаване на заразата. Случаите на Covid-19 в Румъния са 102, като тенденцията е да се увеличават.

Коронавирус: Цялото правителство на Румъния под карантина

Коронавирус: Цялото правителство на Румъния под карантина

1,2 млн. румънци, работещи в Италия, се опитват да се приберат

На 13 март депутат от управляващата партия даде положителен тест за вируса, поради което много от членовете на кабинета и самият Орбан бяха поставени под карантина. Впоследствие стана ясно, че резултатът на премиера е отрицателен.

Припомняме, на 11 март СЗО официално обяви разпространението на коронавируса Covid-19 за пандемия.