Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер подаде оставка пред министър-председателя Виорика Данчила. Управляващата партия ПСД обвини Тоадер, че блокира спешни постановления, планирани от правителството и е оказала натиск върху него да подаде оставка, съобщава "Радио Свободна Европа".

Оставката на Тоадер се разглежда като свързана с пропуска да прокара законодателство, което според много критици е насочено към отслабване на усилията за овладяване на политическата корупция в Румъния.

ЕС е изключително критичен към законопроекта.

Тоадер е човекът, който поиска отстраняваното на главния прокурор за борба с корупцията Лаура Кьовеши, като по-късно президентът на Румъния Клаус Йоханис подписа указ за нейното уволнение.

Тоадер също така поиска да уволни и главният поддръжник на Кьовеши, генералния прокурор Августин Лазар и изпрати в края на миналата година официално искане към президента Йоханис.

Кьовеши е водещ кандидат за първи главен прокурор на ЕС в Брюксел.

Европейският парламент обсъжда върховенството на закона в Румъния

Европейският парламент обсъжда върховенството на закона в Румъния

"Всички възможности са на масата" и може да загуби право на глас в съвета на блока

Секцията за прокурорите на Върховния съвет за магистрати одобри искането на генералния прокурор Августин Лазар за пенсиониране

Като съюзник на бившия главен прокурор за борба с корупцията Лаура Кьовеши, Лазар е подложен на атака за противопоставяне на плановете на управляващите социалдемократи за преразглеждане на съдебната система и да намалят борбата срещу корупцията.

След като Кьовеши е уволнена, тя се присъединява към офиса на Лазар като началник на отдел за антикорупционни политики.

Междувременно Лазар е нападнат с обвинения, след като на 1 април уебсайт, близо до социалдемократите, разкрива, че е служил като прокурор в няколко комисии в комунистическата ера.

Президент Йоханис днес подписа указ за освобождаване на Лазар. Според президентската администрация мандатът му приключва на 27 април, когато излиза и в пенсия.

ЕК заплаши Румъния с действия, ако не защити независимостта на съда

ЕК заплаши Румъния с действия, ако не защити независимостта на съда

За съжаление Европейската комисия не успя да достигне до заключение