Румънският ляв премиер Марчел Чолаку води в проучваниятя преди президентските избори, които може да го изправят пред опозиционния лидер на крайно дясната партия AUR Джордже Симион във втория тур, предава "Ройтерс".

Румъния, член на Европейския съюз и НАТО, провежда президентски избори в два тура на 24 ноември и 8 декември и парламентарни избори, насрочени на 1 декември.

Тъй като правомощията на румънския президент включват надзор на външната политика, победителят ще играе решаваща роля за определяне на това колко ангажирана ще остане страната в подкрепата си за съседната Украйна във войната й срещу Русия.

Четиринадесет кандидати ще се борят за поста на напускащия президент Клаус Йоханис, центрист, който завършва втория си и последен мандат през декември.

Проведено от Curs Pollster, проучването показа, че 56-годишният Чолаку събира 26% от гласовете в първия кръг. Джордже Симион, лидер на опозиционния алианс AUR, заема второто място със 17%.

Симион води пред трима други кандидати в рамките на статистическата грешка от 3,1%.

Бившият заместник-генерален секретар на НАТО Мирча Джоана, явяващ се като независим събира 15% от гласовете, колкото и лидерът на управляващата коалиция либерали, Николае Чука.

Елена Ласкони, кмет на румънския град Къмпулунг и лидер на десния опозиционен съюз USR, събира 14% от гласовете. 

Възходът на Симион в проучванията идва, след като Върховният съд на Румъния реши този месец да забрани на Диана Шошоака, лидер на малката крайно дясна партия SOS Румъния, да се кандидатира в решение, което анализаторите заявиха, че надхвърля правомощията на съдиите.

Шошоака, член на Европейския парламент, е известна с антисемитските и проруските възгледи. Попитани в проучването на Curs дали решението за отстраняване на Шошоака е правилно или грешно, анкетираните остават разделени по равно.

Анализаторите заявиха, че Чолаку, лидер на социалдемократите (PSD), вероятно ще победи Симион във втория кръг на президентските избори, като се хареса на умерените избиратели. Социалдемократ не е бил президент на Румъния от 2004 г, когато завърши вторият мандат на Йон Илиеску.

Проучването на Curs също показа, че PSD ще спечели 31% от гласовете на парламентарните избори през декември, преди управляващите либерали които се очаква да получат 20%, AUR - 18% и USR -15%.

Румънският премиер и бивш зам.-шеф на НАТО водят в напрегната президентска надпревара

Румънският премиер и бивш зам.-шеф на НАТО водят в напрегната президентска надпревара

Новият президент ще играе решаваща роля в ангажимента на Румъния в подкрепата за Украйна.