Георги Кристиан МаиорРумънският президент Траян Бъсеску номинира опозиционния лидер Георги Кристиан Маиор от социал-демократическата партия за шеф на вътрешното разузнаване, съобщи АП.

В момент, в който от Брюксел обявиха, че Румъния ще може да се присъедини към ЕС от 1 януари 2007 г., румънският президент обяви номинацията си и за шефа на външното разузнаване.
Това ще бъде неговият съветник по сигурността Клаудиу Сафтоиу.  

В специално изявление Бъсеску заяви, че преди да номинира опозиционния лидер Маиор, се е консултирал с партията на социал-демократите.

Номинацията на Майор шокира мнозина, които все още си спомнят как в предизборната надпревара за президентския пост през 2004 г. Бъсеску, който бе издигнат от Демократическа партия, обвиняваше социал-демократите за ширещата се корупция и за липсата на демокрация.

От Либералната партия не скриха, че са обидени от решението на президента.
Крин Антонеску депутат от либералната партия заяви, че Бъсеску се превръща в политически мошеник.
„Румънците излязоха да гласуват за Бъсеску само и само, за да се отърват от социал-демократическата партия," подчерта Антонеску.

Лидерът на либералите обаче - румънският министър-председател Калин Попеску Търичану не пожела да коментира действията на президента.