Румъния е пряк съсед на продължаващата агресивна война на Руската федерация срещу Украйна. Страната напълно подкрепя мирния план на Украйна като най-подходящата рамка, която води до справедлив, траен и устойчив мир. Тя също така иска всички отговорни за зверствата да бъдат изправени пред правосъдието.

Това заяви в сряда президентът на Румъния Клаус Йоханис от трибуната на Общото събрание на ООН.

"Ние действахме с цялата си енергия, за да допринесем солидно за регионалната и международната сигурност и стабилност, подчерта той. Тази война допълнително показа, че Черно море се нуждае от повече глобално внимание, тъй като е от стратегическо значение за трансатлантическата сигурност."

Украйна моли Румъния да сваля руските ракети и дронове

Украйна моли Румъния да сваля руските ракети и дронове

Търсене на съюзници

Йоханис увери, че страната му ще продължава да предоставя убежище и да защитава украинските бежанци. "Както направихме за над 6 милиона украинци, които вече пресякоха нашите граници, припомни той. От своя страна Румъния действа в пълна солидарност с украинския народ."

"Докато работим в настоящето, за да защитаваме ценностите си, трябва също така да продължим да проектираме устойчиво бъдеще", каза той. Румъния продължава активно да следва Програмата до 2030 г. Продоволствената несигурност, енергийната и икономическата нестабилност засягат всички, но особено най-уязвимите в Глобалния юг. Прекратявайки Черноморската инициатива и атакувайки украинските пристанища, Руската федерация допълнително изостри световната хранителна криза.

„Военен Шенген“ между България, Гърция и Румъния брани Източна Европа от Путин

„Военен Шенген“ между България, Гърция и Румъния брани Източна Европа от Путин

А и скоро в Румъния ще бъде разположена най-важната военна база в Европа, близо до пристанище Констанца

От началото на войната Румъния е улеснила доставката на над 25,5 милиона тона украинско зърно. "Румъния няма да подведе нашите най-уязвими партньори, които се нуждаят от нашата подкрепа, особено тези от най-слабо развитите страни, включително от Африка", добави той.

Засягайки и темата за изменението на климата, той призова връзката между климата и сигурността да бъде по-видна в дневния ред на ООН, включително в Съвета за сигурност. "Трябва да ускорим справедливия енергиен преход и намаляването на емисиите", добави той. Йоханис подчерта възможностите, породени от цифровизацията, иновациите и новите технологии, както и стратегическите инвестиции във възобновяеми енергийни източници.

Освен това, ключът към ефективния многостранен подход е да се гарантира неговата успешна реформа, която не търпи отлагане. Разширеният Съвет за сигурност може да включва важни допълнителни гласове: от Африканската група, от различни малки островни развиващи се държави и дори от най-малката регионална група - източноевропейската, каза той.