Участниците във всеобщата стачка в Румъния поискаха от правителството да се откаже от политиката на „затягане на коланите ", в замяна, на която страната ще получи заем в размер на 20 милиарда долара, съобщава РИА Новости.

Протестиращите се обявиха и против закриването на медицински и образователни институции.

Стачните действия в страната започнаха вчера, когато стотици хиляди служители на румънския обществен сектор „въстанаха" срещу намаляването на заплатите - мерки с които правителството се опитва да понижи бюджетния дефицит.

Според румънската агенция "Аджерпрес" около хиляда представители на синдикати, администрация и академичните институции се събраха в град Алба Юлия, скандиращи антиправителствени лозунги.

В протестните действия участват представители на образователната сфера, профсъюзни дейци, както и служители на Бърза помощ.

Вчера учебният процес в много училища бе спрян във връзка с демонстрациите, но днес голяма част от преподавателите се върнаха на работните си места, но с протестни лентички в знак на солидарност.

Румънските пенсионери са решили да продължат протеста до 4 юни, а в бъдеще не изключват и започване на гладна стачка.

Обещание за присъединяване към стачка са дали и строителни работници, транспортни работници, както и служители от други сектори в страната.