В нощта на неделя срещу понеделник румънците протестираха срещу новите противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавируса. Протестите бяха в столицата Букурещ и в други градове на страната, съобщиха Радио Румъния и ТАСС.

Акцията на недоволството в столицата започна на Университетския площад без предварително обявяване. Участниците бяха без маски и не спазваха социалната дистанция. Те скандираха лозунги срещу правителството и ограничителните мерки: обезателно носене на маски, комендантски час, затваряне на ресторантите.

Румъния въвежда вечерен час по региони

Румъния въвежда вечерен час по региони

Забрани за излизане след 20 часа и затваряне на търговски обекти, спортни зали и фитнеси

След това стотици се отправиха към Площада на победата, където е сградата на правителството - традиционното място за провеждане на протести в Букурещ. Колоната на демонстрантите бе съпровождана с автомобили на полицията.

Органите на реда на площада се обръщаха към демонстрантите, уговаряйки ги да се разотидат по домовете си. Полицията спря достъпа до правителствената сграда, околните улици бяха със спряно движение. Към 04:00 часа местно време демонстрантите започнаха да се разотиват.

Румъния с мерки за ограничаване на коронавируса

Румъния с мерки за ограничаване на коронавируса

Движението ще бъде ограничавано при висока заболеваемост

Началникът на полицията в Букурещ главен комисар Богдан Берекет заяви в неделя, че властите ще действат твърдо и ще налагат санкции там, където упорстват в нарушаване на закона.

Хиляди на протест срещу задължително ваксиниране в Румъния

Хиляди на протест срещу задължително ваксиниране в Румъния

Въведените строги мерки също разгневиха румънците