Около 3000 протестиращи срещу задължителна ваксинация срещу коронавирус от цяла Румъния се събраха пред сградата на парламента в столицата Букурещ в неделя, когато властите обявиха нови ограничения на фона на нарастването на инфекциите с COVID-19, предаде АП.

Изминаха по-малко от шест седмици, откакто ограниченията за COVID-19 бяха облекчени в Букурещ, но властите въвеждат по-строги ограничения за 14-дневен период, считано от понеделник.  Затварят се заведения и театри, въвежда се отново дистанционно обучение за част от учениците.

Много протестиращи размахваха румънски знамена и скандираха "Свобода" и "Долу маските". Голям плакат гласеше: "Кажете не на принудителната ваксинация." На демонстрацията са присъствали и опозиционни лидери.

Сблъсъци и арести на протест срещу COVID мерките в Чехия

Сблъсъци и арести на протест срещу COVID мерките в Чехия

Страната въведе по-строги мерки заради висока заболеваемост

По-строги мерки трябва да бъдат наложени в западния град Тимишоара, град с повече от 400 000 жители, който ще влезе в карантина, след като степента на заразяване се покачи над седем на 1000 жители. В карантинните райони жителите са задължени да попълнят официален формуляр, в който се посочва причината за тяхното придвижване. В цялата страна има наложен полицейски час между 23:00 и 6:00 часа.

Според правителствен уебсайт повече от 1,7 милиона души в Румъния са получили ваксина срещу COVID-19. Румъния, страна с повече от 19 милиона души население, е регистрирала над 828 000 заразени с COVID-19 и 20 900 починали.

Българите влизат в Румъния само с отрицателен PCR-тест

Българите влизат в Румъния само с отрицателен PCR-тест

Мярката влиза в сила от днес

Припомняме, че вчера протести се проведоха и в други европейски страни, сред които Гърция и Чехия. До сблъсъци и арести се стигна по време на акциите.