До сблъсъци между протестиращи и полиция се е стигнало по време на днешния протест в чешката столица срещу строгите противоепидемични мерки, наложени в страната, съобщиха radio.cz и expats.cz. Съобщава се за задържани по време на демонстрацията.

Полицията в Прага попречи на протестиращите да се съберат на Стария градски площад и Вацлавския площад в неделя следобед. Според правилата, само до 100 души имаха право да се съберат на указаното място. По-рано полицията вече спря автобуси с протестиращи от други части на страната.

Чехия е втората държава от ЕС, поръчала китайска ваксина

Чехия е втората държава от ЕС, поръчала китайска ваксина

Не е ясно колко дози са поръчани

Припомняме, че Чешкото правителство обяви в края на февруари очакваните строги нови ограничения, които засягат движението на хората през следващите три седмици. Властите затварят магазини и училища в опит да забавят бързото разпространение на COVID-19.

Страната с 10,7 милиона население, в която всеки десети е бил заразени през последната година, има най-високия процент заразени на глава от населението в света през последната седмица, според уебсайта Our World in Data. 10 пъти по-висок е броят заразени в Чехия от Германия, например. Броят на жертвите се е увеличил до 20 000 от около 600 за пет месеца. Страната е засегната и от британския щам. Броят на пациентите в тежко състояние е рекорден.

Чешкият премиер Андрей Бабиш по-рано призова за затягане на мерките за блокиране, свързани с коронавируса в страната, за да се предотврати "катастрофа" в болниците поради скока на разпространението. Бабиш тогава обясни, че здравното министерство ще предложи ограничения, но отказа да даде подробности.

Чехия удължава с 2 седмици строгите COVID мерки

Чехия удължава с 2 седмици строгите COVID мерки

Правителството влезе в спор с депутатите, които са срещу строгите ограничения

Промишлеността продължава да работи, за разлика от началото на пандемията, когато големите фабрики бяха затваряни за няколко седмици, затруднявайки икономиката. Ресторанти, фитнес зали, театри и други развлекателни заведения са затворени, отворени са само магазини, продаващи стоки от първа необходимост.

Чешкият министър на здравеопазването Ян Блатни заяви, че жителите на страната са длъжни да носят стерилни респиратори или две медицински маски наведнъж. Здравният министър поясни, че гражданите имат право да използват и маски с наночастици. Тази мярка, която влезе в сила в понеделник, 22 февруари, е задължителна на всички обществени места, където е регистриран голям брой хора, като магазини и обществен транспорт.

От 1 март Чехия не допуска чужденци без негативен PCR тест или бърз тест. Те трябва да представят негативен резултат от антигенен тест, направен преди не повече от 24 часа или PCR тест, направен не повече от 72 часа преди влизане в страната. Изискването се отнася и за транзитиращите по суша след пристигане в Чехия на някое от нейните летища.