Чешкото правителство обяви в петък очакваните строги нови ограничения, които засягат движението на хората през следващите три седмици, предаде "Ройтерс". Властите затварят магазини и училища в опит да забавят бързото разпространение на COVID-19.

Страната с 10,7 милиона население, в която всеки десети е бил заразени през последната година, има най-високия процент заразени на глава от населението в света през последната седмица, според уебсайта Our World in Data. 10 пъти по-висок е броят заразени в Чехия от Германия, например. Броят на жертвите се е увеличил до 20 000 от около 600 за пет месеца. Страната е засегната и от британския щам. Броят на пациентите в тежко състояние е рекорден. 

Чехия удължава с 2 седмици строгите COVID мерки

Чехия удължава с 2 седмици строгите COVID мерки

Правителството влезе в спор с депутатите, които са срещу строгите ограничения

Чешкият премиер Андрей Бабиш по-рано призова за затягане на мерките за блокиране, свързани с коронавируса в страната, за да се предотврати "катастрофа" в болниците поради скока на разпространението. Бабиш тогава обясни, че здравното министерство ще предложи ограничения, но отказа да даде подробности.

Промишлеността продължава да работи, за разлика от началото на пандемията, когато големите фабрики бяха затваряни за няколко седмици, затруднявайки икономиката. Ресторанти, фитнес зали, театри и други развлекателни заведения са затворени, отворени са само магазини, продаващи стоки от първа необходимост.

Училищата са затворени, с изключение на предучилищните, първи и втори клас. Бабиш заяви, че вече е невъзможна цел да се започне връщане на други ученици в клас следващата седмица.

Строги мерки в Чехия

Строги мерки в Чехия

Прага се бори с пандемията