Чешкото правителство удължи мерките за блокиране като част от борбата с пандемията. Това обаче доведе до ескалиране на конфликта му с депутатите, които се противопоставят на удължаването на блокадата, предаде "Блумбърг".

Кабинетът на министър-председателя Андрей Бабиш в неделя се съгласи да запази извънредното положение още две седмици, като запази правната рамка, която му позволява да затваря магазини и услуги, да ограничава движението на хора и да налага нощен полицейски час. Съперниците на Бабиш обаче заявиха, че този ход е в нарушение на конституцията.

Правителството на малцинството се сблъсква с опозицията за това как да се спре пандемията и предупреди, че смекчаването на правилата за социално дистанциране би заплашило да надхвърли болниците.

Само с отрицателен PCR тест в Чехия от 5 февруари

Само с отрицателен PCR тест в Чехия от 5 февруари

Направен не по-късно от 48 часа преди пътуването

Съседна Германия ограничи пътуванията от Чехия поради опасения относно мутациите на коронавирус. След успешна кампания за спиране на болестта миналата пролет, новозаразените и смъртните случаи на глава от населението от 10,7 милиона души сега са сред най-високите на континента.

Чехия изисква отрицателен тест за коронавирус от 5 февруари 2021 г. От 5 октомври миналата 2020 година в страната беше възстановено извънредното положение, което действаше от 12 март до 17 май 2020 година. Новите рестрикции бяха в сила до 14 февруари.