Чехия затваря границите си за чужденци от утре, 30 януари 2021г., с цел да се ограничи разпространението на коронавируса, съобщават от МВнР.

Уточнява се, че чуждестранните граждани няма да бъдат допускани на територията на страната, освен ако не докажат, че работят,  учат,  посещават роднини или ще участват в разрешено от правителството събитие в Чешката република.

По информация на посолството ни в Прага, сред обявените днес нови мерки е включена и препоръка за ограничаване на контактите до членовете от едно семейство. Контактите с други граждани следва да бъдат ограничени до минимум и се препоръчва при тях да се ползват предпазни маски клас FFP2 или KN95.

В Чехия затягат мерките срещу COVID-19

В Чехия затягат мерките срещу COVID-19

Строги ограничения за хотелите

Препоръчва се по възможност и пътуванията в страната да бъдат ограничени.

На обществени места е разрешено събирането на не повече от двама граждани. Изключения се допускат за членове на едно семейство, придружаване на нуждаещ се гражданин за посещаване на здравно или социално заведение, събиране по служба или за извършване на търговска дейност, събиране на деца, ученици или студенти, когато е наложително.

При организирани събития на открито ще бъде разрешено събирането на не повече от 100 граждани, които трябва да бъдат разделени на групи до 20 души. Между присъстващите следва да се спазва дистанция от 2 метра.

При събирания на граждани в религиозни храмове, сградите не трябва да се запълват с повече от 10% от техния капацитет. В този случай също важи изискването за спазване на дистанция от 2 метра.

Хотелите ще могат да приемат единствено посетители, които са командировани. Гостите следва да докажат това с документ, издаден от работодателя.

Повечето фермерски пазари ще бъдат затворени. Те ще могат да функционират единствено в селища, където няма друга възможност за набавяне на храна за населението.

Забраняват се посещенията при пациенти, настанени в спешните отделения на болниците. Предвидено е изключение за родилните домове и за пациенти деца.

На служителите от държавната администрация е наредено да работят от дома, ако това е възможно с оглед естеството на работата. Ски курортите ще останат затворени.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Прага на следните телефони: +420 222 212 011;  +420 222 211 258.

Телефон за спешни случаи в извънработно време: + 420 774 790 991 или на E-mail: embassy.prague@mfa.bg.

Задължителен тест за коронавирус предизвика опашки на границата на Чехия с Германия

Задължителен тест за коронавирус предизвика опашки на границата на Чехия с Германия

Стотици автомобили и пешеходци са блокирани