Чехия изисква отрицателен тест за коронавирус от 5 февруари 2021 г. Българските граждани трябва да представят негативен антигенен или PCR тест за COVID-19, направен не по-късно от 48 часа преди пътуването, съобщиха от Министерството на външните работи.

Пет дни след пристигането си в страната гражданите следва да си направят отново PCR тест и да го представят на местната хигиенно-епидемична служба, като дотогава те са длъжни да се самоизолират. Те са длъжни и да носят хирургична или предпазна маска стандарт FFP2 10 дни след пристигането си.

Пристигащите в Чехия е необходимо предварително да попълнят и изпратят електронен формуляр на пътуващия (Public Health Passenger Locator Form). Той може да бъде открит на следния интернет адрес: https://plf.uzis.cz/

Продължават да важат изключенията от горните правила за международния транспорт за транзитно преминаващите през територията на Чешката република пътници, както и за трансграничните работници. Остава да важи правилото, че пътуванията са възможни само в неотложни случаи, като вече разрешеният престой при такива пътувания е до 12 часа.

Припомняме, че Чехия затвори границите си за чужденци от 30 януари 2021г., с цел да се ограничи разпространението на коронавируса. Чуждестранните граждани са допускани на територията на страната само ако докажат, че работят, учат, посещават роднини или ще участват в разрешено от правителството събитие в Чешката република.

В Чехия затягат мерките срещу COVID-19

В Чехия затягат мерките срещу COVID-19

Строги ограничения за хотелите

При нужда от съдействие българските граждани в Чешката република могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Прага на следните телефонни номера: +420 222 212 011; +420 222 211 258, както и на дежурен телефон в извънработно време: +420 774 790 991. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Prague@mfa.bg