Джак Уотлинг, военен експерт в Кралския институт за отбранителни изследвания на Обединеното кралство (RUSI), публикува коментар, озаглавен "В Украйна предимствата на Русия започват да имат кумулативен ефект".

Той пише, че руската армия вече има значително числено предимство пред украинската: тя е нараснала до 510 000 души.

Това пише Би Би Си.

Значителните загуби сред офицерския състав ѝ пречат да провежда мащабни маневри, но тя разполага с достатъчно сили, за да атакува в най-различни части на дългия фронт, принуждавайки Украйна да държи навсякъде големи сили и резерви от боеприпаси.

При тези обстоятелства Уотлинг прогнозира, че очакваната руска лятна офанзива ще се развие по следния начин: първо настъпление към Харков (което вече е започнало), а след това опит за заплаха към Запорожие. Украйна би трябвало да успее да отблъсне тези атаки, но за това ще са необходими резерви.

А когато резервите свършат, ще започне основното настъпление, за да се прекъснат комуникационните линии между Краматорск и Константиновка.

"Целта на Русия не е да постигне голям пробив, а по-скоро да убеди Украйна, че е способна да напредва неумолимо километър след километър по целия фронт", пише Уотлинг.

Блинкън от Киев: Русия трябва да плати за това, което унищожи

Блинкън от Киев: Русия трябва да плати за това, което унищожи

САЩ възнамеряват да конфискуват замразени руски активи, за да направят това

Второто предимство на Русия е задълбочаващият се недостиг на противовъздушна отбрана в Украйна. Това позволява на Русия да използва в по-голяма степен авиацията на фронта и да води по-активно разузнаване - тя вече редовно прелита над Запорожие и Харков, пише Уотлинг.

Британският експерт пише, че колкото по-бързо западните съюзници успеят да компенсират недостига на средства за противовъздушна отбрана, толкова по-бавно ще се оттеглят ВСУ. Но в средносрочен план Украйна има проблем, който западните съюзници не могат да решат: нарастването на числеността и боеспособността на украинската армия.

Белоусов иска победа в Украйна с минмални човешки жертви

Белоусов иска победа в Украйна с минмални човешки жертви

Той иззключи нова мобилизация

"Перспективите в Украйна са мрачни. Въпреки това, ако сега съюзниците на Украйна се ангажират да попълнят запасите от боеприпаси на Украйна и да помогнат за създаването на силна верига за обучение и индустриални инвестиции в подкрепа на тези усилия, последиците от лятната офанзива на Русия ще бъдат смекчени и Украйна ще получи почивката, от която се нуждае, за да си възвърне инициативата", заключава Джак Уотлинг.