Турция бе предупредена за последствия след днешния инцидент с руски и турски кораб в Егейско море, който се случва на фона на обтегнатите отношения между двете държави, предаде ТАСС. 

В съобщението на руското министерство на отбраната определят турските действия като "необмислени действия срещу руския военен контингент, изпълняващ мисии в борбата с международния тероризъм в Сирия“. 

Турският военен аташе бе привикан в руското министерство за обяснения. Контраадмирал Ахмед Гюнеш е разговарял със заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов,  Той се е ангажирал да предаде на правителството руските опасения. 

Припомняме, че по-рано днес руски стражеви кораб избегна сблъсък с турски плавателен съд в Егейско море.

„Екипажът на руския патрулен кораб „Сметливи”, който се намирал на около 22 км от гръцкия остров Лемнос в северната част на Егейско море, избегнал сблъсък с турски рибарски кораб”, съобщават от военното министерство.

От ведомството допълват, че екипажът е произвел предупредителни изстрели, за да предупреди турския плавателен съд.

РИА Новости допълва, че сутринта екипажът на „Сметливи” забелязал на километър от себе си приближаващия се турски кораб. Руският екипаж направил многобройни опити да се свърже по радиото с турския риболовен кораб, но той не отговарял. Не отговарял на визуалните сигнали и на сигналните ракети.

Когато разстоянието между двата плавателни съда станало около 600 метра, екипажът на руския кораб използвал огнестрелно оръжие, за да не допусне сблъсък.

Веднага след това турският кораб рязко е променил курса си, без да влезе в контакт с руския екипаж.

Припомняме, че сваленият руски боен самолет Су-24 от турски изтребители обтегна отношенията между двете държави и доведе до налагане на серия санкции.