Русия промени тактиката си за нападение срещу енергийните съоръжения на Украйна, използвайки прецизни ракети за унищожаване на електроцентрали в райони, които са по-малко защитени от Киев. Някои от тях няма да бъдат възстановени до следващата зима, пише Financial Times.

Украински служители казаха, че макар щетите, причинени от Москва, макара и да не са толкова големи,  са по-големи, отколкото през зимата на 2022-23 г.

"Ясно е, че целта на Русия сега е да причини трайни, непоправими щети", пише FT.

Между 22 март и 29 март Русия удари седем топлоелектрически централи, всички в региони, различни от Киев, който разполага с мощна си система за противовъздушна отбрана. Руски ракети удариха и две водноелектрически централи.

Въпреки руските удари украинската енергетика е далече от колапс

Въпреки руските удари украинската енергетика е далече от колапс

Ръководителят на "Укренерго" каза, че Украйна може да види "локализирани проблеми" в отделни региони

Украйна не предоставя подробности за степента на щетите на всяка централа, но официални лица казаха, че някои, включително в района на Харков близо до руската граница, са почти напълно унищожени, пише FT.

Нашата цел е да възстановим възможно най-много до октомври", цитира изданието ръководителя на частната електроенергийна компания ДТЕК Максим Тимченко.

Групата загуби около 80 процента от производството на електроенергия в резултат на руските атаки в края на март и началото на април и пет топлоелектрически централи на ДТЕК бяха принудени да спрат работа.

Русия нанесла най-тежкия удар по украинската енергийна система

Русия нанесла най-тежкия удар по украинската енергийна система

Москва е използвала 90 ракети и 60 дрона срещу Украйна тази нощ

В предишна зимна кампания срещу електрическата мрежа на Украйна Русия се опита да потопи градовете в тъмнина и студ, като се насочи към разпределителните станции и трансформаторите в цялата страна, каза Тимченко. Но сега, каза той, руските ракети се насочват към електроцентрали в определени региони, за да ги "унищожат напълно, за да е невъзможно да се възстановят електроцентралите за кратко време".

"Руснаците се опитват да спрат електрозахранването на големи индустриални региони и градове", повтаря Мария Цатурян, представител на "Укренерго".

"Същият брой ракети, които бяха използвани по време на атаката през зимата на 2022-23 г., сега са насочени към пет или шест енергийни съоръжения в един регион", каза тя.

Украйна: Щетите от руските атаки срещу украинската енергетика възлизат на милиарди
Обновена

Украйна: Щетите от руските атаки срещу украинската енергетика възлизат на милиарди

По оценки на Световната банка общата цена на възстановяването на Украйна се оценява на 486 милиарда долара.