Оперативното командване "Юг" на украинската армия съобщи, че целта на нощната атака на руски дронове в Одеска област е била пристанищната инфраструктура на Дунав, информира Руската служба на Би Би Си.

"В резултат на попаденията е унищожен хангар със зърно, повредени са резервоари за съхранение на други видове товари, в едно от производствените помещения е избухнал пожар, който е ликвидиран своевременно", пише командването.

Съобщава се, че четирима пристанищни работници са били ранени в резултат на ударите по предварителни данни, но те все още се уточняват.

Според военните са били свалени три дрона.

Сергей Братчук, председател на Обществения съвет към областната администрация на Одеса, каза, че в понеделник сутринта руски дронове са извършили няколко атаки срещу украинската зърнена инфраструктура.

"Врагът атакува южната част на региона с дронове камикадзе: няколко шахеда бяха свалени от противовъздушна отбрана, но, за съжаление, има и попадения", каза Братчук в изявление .публикувано в "Телеграм".

Братчук не уточни какви точно обекти са поразили руските дронове, но заяви, че "противникът продължава целенасочено да атакува пристанищната инфраструктура."

Кметът на община Рени Игор Плехов каза, че в резултат на масирана руска атака с ирански ударни дронове от типа "Шахед" са унищожени три склада със зърно в пристанището Рени-Одеса.

Според сайта "Рени-Одеса" в атаката са участвали около 15 "шахеда". Жителите на Рени и околните села са чули поредица от експлозии.

Директорът на болницата в Рени Олег Бурля добавя, че след атаката в болницата са приети четирима ранени - един украински моряк от Измаил и трима шофьори на камиони. По предварителна информация болницата в Рени очаква пристигането и на други ранени.

Взривната вълна е повредила и стъклата на сгради и постройки в пристанище Рени. Възникнали са локални пожари, които са ликвидирани своевременно.

В сутрешния доклад на Оперативно командване "Юг" се говори и за нападение с дронове "Шахед-136", насочено срещу пристанищната инфраструктура на река Дунав и продължило около четири часа. Силите за противовъздушна отбрана са унищожили три дрона. Шестима души са ранени.

Москва твърди, че извършените от нея атаки са "ответни удари", след като се отказа от зърнената сделка и обвини Украйна, че стои зад взривовете на Кримския мост, използван от Русия за военни доставки.

Руски обстрел по Одеса. Най-малко 1 е убит, а други 18 - ранени
Обновена

Руски обстрел по Одеса. Най-малко 1 е убит, а други 18 - ранени

Ударена е катедрала от XVIII в.