Русия засили държавния надзор върху дейността в интернет, като блокира уебсайта на глобалната услуга за защита на личните данни Tor и част от нейната по-широка мрежа, обвинявайки я, че позволява достъп до незаконно съдържание. Това предаде Ройтерс.

Регулаторният орган Роскомнадзор заяви, че уебсайтът www.torproject.org е бил забранен въз основа на съдебно решение.

"Основанието за това беше поместването на информация на този уебсайт, която позволява функционирането на инструменти, осигуряващи достъп до незаконно съдържание. Днес достъпът до ресурса беше ограничен", се казва в изявление на институцията.

Мрежата за анонимност Tor се използва за скриване на IP адресите на компютрите, за да се прикрие самоличността на интернет потребителя. Компанията, която е създадена в САЩ, твърди, че има над 300 000 потребители в Русия, или 14% от всичките ѝ дневни потребители.

По-рано тази седмица Антон Горелкин, член на комисията по информация и комуникации в Държавната дума на Русия, определи Tor като прикритие за незаконна дейност и "абсолютно зло".

Русия упражнява натиск върху чуждестранни технологични компании във връзка със съдържанието, споделяно в техните платформи. През тази година се насочи към виртуалните частни мрежи (VPN) и други онлайн инструменти в кампания, която според критиците потиска свободата в интернет.

Русия забрани разследващия сайт "Проект", бил "нежелан"

Русия забрани разследващия сайт "Проект", бил "нежелан"

Кремъл затяга репресиите срещу независимите медии