Руският министър на отбраната Сергей Шойгу инспектира производството на танкове и тежки огнехвъргачни системи в завод в Омска област в Западен Сибир, съобщава ТАСС.

По информация на Министерството на отбраната той е проверил изпълнението на плана за отбранителни поръчки и е разпоредил на военното предприятие да увеличи производството на танкове Т-80БВМ.

Посочва се, че заводът е подготвил нова партида танкове за доставка в зоната на специалната военна операция в Украйна.

"Когато започнахме мащабна програма за създаване на допълнителна защита за танкове, търсихме сплави и технически решения. Направихме всичко това, а сега е необходимо да се ускорят темповете на производство", подчерта Шойгу.

Шойгу инспектира над 30 "обещаващи оръжия" и ги поиска за армията

Шойгу инспектира над 30 "обещаващи оръжия" и ги поиска за армията

Стига те да са изпитани в зоната за специални военни операции

Заводът е подсилил защитата на бронята преди доставката на танковете в зоната на специалната военна операция в Украйна, отбелязаха от министерството.

Военният министър проведе среща с ръководството на предприятието и служители на министерствата на отбраната, промишлеността и търговията и агенциите за военно управление. Той отчете, че предприятието изпълнява изцяло плана за отбранителни поръчки и успешно изпълнява указанията, дадени при предишната инспекция.

"Предприятието реши проблемите, свързани с производството и доставката на нови двигатели с голяма мощност. Стартира производството на нови тежки огнехвъргачни системи. Изпълни задачите за осигуряване на танкове с допълнителна броня срещу дронове от различни категории и допълнителна защита на прицелните системи", посочи Шойгу.

По данни на руското МО отбранителното предприятие е увеличило производството на тежки огнехвъргачки "Солнцепек" със 150% през миналата година чрез разширяване на производствения си капацитет, преминаване към денонощен режим на работа и увеличаване на числеността на персонала.

Русия се хвали, че увеличила повече от десетократно производството на военна техника

Русия се хвали, че увеличила повече от десетократно производството на военна техника

Изявление на компанията "Ростек"