Русия трябва да спре "неприемливата" си намеса в други страни, особено на Балканите и Украйна, за да има някакъв шанс за ново начало със Запада. Това обяви британският външен министър Борис Джонсън, цитиран от "Франс прес".

"Нека бъдем ясни, Русия върши всякакви лоши неща", изтъкна той при пристигането си на срещата на европейските външни и военни министри в Брюксел.

"Те са ангажирани в кибервойна, ангажирани са в подкопаване на страните от Западните Балкани - видяхте какво се случи в Черна гора - да не говорим за това, което се случи в Източна Украйна", допълни Борис Джонсън.

По думите му, това е напълно неприемливо. "Те трябва да се променят, те трябва да покажат, че може да им се има доверие отново", посочи още той.

Ала Джонсън, който скоро трябва да посети Москва, също така заяви, че никой в Европа или САЩ не иска да види завръщане към времената на Студената война.

Вместо това целта трябва да бъде да "се опитаме да ангажираме руснаците, да се опитаме да разберем откъде идват те... да ги върнем обратно на по-добър път".

Кризата в Украйна, която се разрази през 2014 г., влоши до крайност отношенията с Москва, напомнящи за най-тежките дни на Студената война.

Британският външен министър скоро отива в Москва

Британският външен министър скоро отива в Москва

От повече от 5 години британски министър не е посещавал Русия

Усилията за налагане на примирие в Източна Украйна между правителствените сили и проруските сепаратисти се провалиха. Западните държавни ръководители смятат, че Москва манипулира сраженията, за да окаже натиск върху тях и Киев.

Усилията на ЕС да изгради по-близки отношения с балканските държави междувременно са в застой.

Подобно на Джонсън, други страни членки на ЕС също виждат ръката на Русия в последните развития, особено в Сърбия, където Москва подкрепя традиционния си съюзник в Белград в непризнаването на независимостта на Косово.

Шефката на европейската дипломация Федерика Могерини беше атакувана с неудобни въпроси в сръбския парламент по време на посещението си през миналата седмица, по време на което тя подчерта усилията на ЕС за нормализиране на отношенията между Сърбия и отцепилото се от нея Косово.