Президентът на Филипините Родриго Дутерте обяви, че Русия ще дари военно оборудване, за да подкрепи войната на филипинската армия срещу ислямистите, които, заяви той, биха могли да се прегрупират и да атакуват "навсякъде", съобщава "Ройтерс".

Дутерте уточни, че Русия ще осигури около 5000 автомата "Калашников" в сделка, която ще бъде подписана по-късно този месец, а филипинските военни вече няма да се налага да използват оръжия втора употреба.

"Ще имаме Калашников", каза той в реч пред войници, добавяйки, че Русия искала да запази дарението в тайна.

Подаръкът на Москва ще последва дарението на Китай на повече от 6000 автомата и 100 снайпера, което е сред плодовете на усилията на Дутерте за създаване на партньорство с две оръжейни сили, които са противници на САЩ.

САЩ от десетилетия са съюзници с Филипините в оръжейните доставки и най-големият им доставчик на военно оборудване и обучение. От 2000 г. насам оборудването, осигурено от САЩ, е в размер на 1 млрд. долара.

Дутерте не крие неприязънта си към Вашингтон и презрението си към алианса с американските военни.

Висш военен е уточнил пред "Ройтерс", че руските оръжия ще пристигнат по-късно този месец, когато руският военен министър присъства на регионална среща. Автоматите ще бъдат придружени от милиони единици боеприпаси и десетки военни камиони.