Отклоняване на вниманието чрез въвличането на Русия в скандал, без да са предоставени доказателства за вината ѝ. Така определи руският посланик в Дания обвиненията към Русия в шпионаж, предаде ТАСС. На свой ред той отправи обвинения към Дания, че прикриват друг скандал - с отдаването на достъп на американското разузнаване.

"Твърденията на датската полицейска разузнавателна служба (PET) за повишената активност на чуждите разузнавателни служби, предимно Русия, Иран и Китай, са операция за прикриване на скандала около датските власти, предоставящи на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) достъп до комуникационни кабели в кралството, заяви Владимир Барбин.

Той увери, че дейността на руското посолство и другите руски мисии в Дания се извършва в стриктно съответствие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Русия се интересувала единствено от добри отношения с Дания и няма други цели.

Изявленията на датската служба за сигурност и Разузнавателната служба относно заплахата от руски шпионаж трябва да се разглежда единствено като операция за прикриване на скандал, свързан с предоставянето от датските власти на Агенцията за национална сигурност на САЩ на достъп до комуникационни кабели, които преминават през датска територия. В резултат на това не само европейски, но и руски и датски граждани могат да станат обект на американско наблюдение", се казва още в изявлението на посланика, публикувано и на сайта на дипломатическата мисия.

Дания се оплаква от засилен шпионаж от Русия, Китай и Иран

Дания се оплаква от засилен шпионаж от Русия, Китай и Иран

Китай полагал големи усилия, за да получи достъп до авангардни технологии и знания

Припомняме, че службата за сигурност на Дания предупреди за нарастване на шпионажа на чуждестранни държави на нейна територия, месец след като началникът на военното разузнаване беше арестуван и обвинен в изтичане на поверителни документи.

Заплахите към скандинавската страна идват главно от Русия, Китай и Иран, посочи датската служба за сигурност и разузнаване PET в нов доклад.

"Дейностите включват шпионаж, операции за влияние, тормоз, опити за нелегално набавяне на продукти, технологии и знания и, в изключителни случаи, откровени опити за убийство", добавят от спецслужбата.

Според разследване, публикувано миналата година от обществената телевизия DR, САЩ са използвали датски подводни кабели поне до 2014 г., за да подслушват разговори между висши фигури в Германия, Франция, Швеция и Норвегия, включително тогавашния германски канцлер Ангела Меркел.

След това началникът на военното разузнаване в PET Ларс Финдсен беше арестуван през декември 2021 г., обвинен в изтичане на "високо поверителна" информация в медиите. Той остава в ареста.

Дания арестува руски изследователски кораб
Обновена

Дания арестува руски изследователски кораб

Като обезпечителна мярка по иск на трета страна

Финдсен и двама други високопоставени служители на военното разузнаване вече бяха отстранени от длъжност през 2020 г. на фона на подозрения, че службата му извършва незаконно подслушване.

Одит установи, че военното разузнаване "скри съществена и важна информация" и предостави "фалшива информация на властите", когато е било запитано за операциите по подслушване между 2014 и 2020 г.