Семействата на военните на Руската федерация и Националната гвардия, загинали по време на специална операция за защита на Донбас или в Сирия, ще получат допълнителни еднократни плащания от 5 милиона рубли.

Това става ясно от указ, подписан от руския президент Владимир Путин, според съобщението на пресслужбата на Кремъл, цитирано от ТАСС.

Освен това, на ранените войници в Украйна и Сирия ще бъдат платени по 3 милиона рубли.

Русия призна за 498 свои жертви в Украйна

Русия призна за 498 свои жертви в Украйна

Информацията на ТАСС започва със съобщаване на броя жертви от страна на Украйна

Тези еднократни плащания няма да засегнат правото на получаване на други плащания и предоставянето на мерки за социална подкрепа, предвидени от федералното и регионалното законодателство, се казва в указа.

Припомняме, че след десетдневната инвазия на Русия в Украйна, са спорни данните за загинали и ранени от двете странани.

По данни на украинските власти, през шестте дни на сраженията са загинали 5710 руски военни, 200 души са пленени, свалени са 29 самолета и 29 хеликоптера.

Украинските власти откриха червена телефонна линия за близките на убити или пленени руски войници, които ги издирват.

Според Москва, към 2 март 498 са жертвите сред руската армия, а 1597 са ранените. Броят на жертвите съобщи говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков. Това бе първото конкретно признание от страна на руската армия за загуби във войната в Украйна. Информацията на държавата агенция ТАСС започва със съобщаване на броя жертви, дадени от Украйна - 2870 и около 3700 ранени.

Две руски военни колони са обезвредени от украинската армия

Две руски военни колони са обезвредени от украинската армия

С дронове „Байрактар“ са унищожени 180 единици бойна техника…