Русия изразява изненада от решението на Съединените щати да се оттеглят от Съвета на ООН по правата на човека, обвинявайки Вашингтон в "груб цинизъм" и "пренебрегване" на световната организация, съобщава АФП.

"САЩ отново нанесоха мощен удар върху собствената си репутация в областта на човешките права, като демонстрираха своето незачитане на ООН и нейните органи", коментира говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в Москва.

Тя обвини САЩ, че "упорито отказват да признаят съществуването на сериозни проблеми с правата на човека в собствената им държава, като в същото време се опитват да влияят на Съвета за свои собствени интереси. Налагат специфично американско разбиране за правата на човека в други страни".

Като налагат своята идея за човешките права на други, САЩ нарушават "човешките ценности и цивилизованите правила на поведение", смята руският дипломат.

САЩ напуснаха Съвета на ООН по правата на човека

САЩ напуснаха Съвета на ООН по правата на човека

Решението беше очаквано

Захарова коментира, че Вашингтон отдавна има двойни стандарти и тяхното оттегляне от Съвета на ООН по правата на човека го доказва. Оттеглянето е "неочаквано" за Москва, въпреки че "прецедентът вече има с ЮНЕСКО", базираният в Париж културен орган на ООН, който Вашингтон напусна през октомври миналата година.

"Съветът на ООН по правата на човека е работил ефективно без САЩ в миналото и се надяваме, че ще продължи да го прави", допълва тя.

Вашингтон се оттегли, след като осъди "лицемерието" на Съвета и предполагаемото "безпощадно пристрастие" срещу Израел. Американският посланик в ООН Ники Хейли пристигна във Вашингтон, за да обяви решението заедно с държавния секретар Майк Помпео.

Преди това, ООН критикува Вашингтон и за отделянето на деца мигранти от техните родители, които търсят убежище след преминаване от Мексико.

Русия се кандидатира за членство в Съвета на ООН по правата на човека

Русия се кандидатира за членство в Съвета на ООН по правата на човека

Веднага след като САЩ се оттеглиха