За първи път от началото на специалната военна операция в Украйна руските сили за противовъздушна отбрана са прехванали далекобойна ракетна бомба GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb). Това заяви говорителят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

"През последните 24 часа средствата за противовъздушна отбрана са прехванали 18 ракети от системата за залпов огън HIMARS и един управляем реактивен снаряд GLSDB", докладва той.

Освен това руската ПВО е унищожила 12 украински дрона в райони близо до населените места Пологи в Запорожка област, Голиково, Рубежное и Сватово в Луганската народна република, Соледар, Волноваха и Владимировка в Донецката народна република и Великие Виселки в Харковска област.

Украйна ще получи ракети с обсег 150 км
Обновена

Украйна ще получи ракети с обсег 150 км

Американският пратеник в ЕС: Убеден съм, че украинците ще спечелят с оръжията, които предоставяме

По данни на Конашенков от началото на войната са унищожени общо 404 самолета, 226 хеликоптера, 3612 дрона, 414 зенитно-ракетни системи, 8433 танка и други бойни бронирани машини, 1074 ракетни установки за залпов огън, 4449 полеви артилерийски и минохвъргачни оръдия и 9161 единици специална военна техника.

Далекобойните ракети GLSDB, доставени на Украйна от САЩ, се считат за жизненоважно оръжие за планираната украинска контраофанзива.

САЩ дават на Украйна далекобойни ракети?

САЩ дават на Украйна далекобойни ракети?

Промяна в политиката на Пентагона