В понеделник руското външно министерство е връчило нота на германския посланик в Москва Геза фон Гайер. С нотата 40 служители на германски дипломатически институции в Русия са били обявени за персона нон грата. Руското външно министерство съобщи това в изявление.

"Извънредният и пълномощен посланик на Федерална република Германия в Руската федерация Геза фон Гайр беше извикан в руското външно министерство на 25 април", съобщиха от дипломатическото ведомство. Връчена му е нота за обявяване на 40 служители на дипломатически институции на Германия в Руската федерация за персона нон грата "като симетричен отговор" на решението на германския кабинет, отбелязват от външното министерство.

Германия обяви 40 руски дипломати за нежелани

Германия обяви 40 руски дипломати за нежелани

Бербок: Решително ще увеличим подкрепата за украинските въоръжени сили и ще укрепим източния фланг на НАТО

Ддипломатическото ведомство също така подчертава, че Руската федерация е заявила, че счита за неприемливо и абсолютно невярно изявлението на германския външен министър Анала Бербок, когато тя обяснява решението на германските власти да изгони руските дипломати. ТАСС подчертава думите на Бербок , че работата на служителите на руските дипломатически институции е била насочена към подкопаване на "германската свобода" и "единството на германското общество", както и прокарване на "инсинуации относно събитията в Украйна".

През март и април почти всички страни от ЕС обявиха, че експулсират руски дипломати и технически персонал.

Германия не разкрива всички оръжия, които е изпратила на Украйна

Германия не разкрива всички оръжия, които е изпратила на Украйна

Берлин ще помогне на Киев да поддържа по-модерни оръжейни системи