Русия е готова да продължи да оказва консултативна и техническа помощ в преговорите между делегациите на Азербайджан и Армения по делимитацията на държавната граница между двете страни. Това са съобщили от руското външно министерство, цитирани от "Интерфакс".

Министерството на външните работи направи това изявление след заседанието в Москва на Комисията за делимитация на азербайджанско-арменската граница с последващата й демаркация с консултантската помощ на Русия.

"Руската делегация изрази готовност да продължи да оказва консултантска и техническа помощ в преговорите между делегациите на Азербайджан и Армения за делимитация на държавната граница между двете страни, повишаване на нивото на стабилност и сигурност в граничната зона", подчертават от руското външно министерство.

Датите на новата среща ще бъдат съгласувани допълнително по дипломатически път.

Армения и Азербайджан се връщат на масата на преговорите

Армения и Азербайджан се връщат на масата на преговорите

Срещата има за цел да начертае пътя за изпълнение на условията на примирието от 2020 г.

Припомняме, че по-рано беше съобщено, че лидерите на Армения и Азербайджан Никол Пашинян и Илхам Алиев, както и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел ще се срещнат в Брюксел на 31 август.

За последен път подобна тристранна среща се проведе в Брюксел на 22 май.

Тогава арменското правителство съобщи, че Пашинян, Алиев и Мишел са се съгласили да започне работата на арменско-азербайджанската комисия по делимитация на границата.

Освен това страните обсъдиха подготовката на преговорния процес за уреждане на отношенията между Армения и Азербайджан, както и въпроси, свързани с уреждането на проблема с Нагорни Карабах.

Армения протяга ръка за мир на Азербайджан

Армения протяга ръка за мир на Азербайджан

Опит за разрешаване на конфликта

Армения и Азербайджан са в десетилетен спор за сепаратисткия регион Нагорни Карабах, който се намира в рамките на Азербайджан, но е под контрола на етнически арменски сили, подкрепени от Армения след края на сепаратистката война там през 1994 г.

Москва посредничи на мирното споразумение от ноември 2020 г. за прекратяване на шестседмичните боеве от есента на 2020 година, по време на които бяха убити над 6600 души. Примирието с посредничеството на Русия позволи на Азербайджан да си върне контрола над големи части от Нагорни Карабах и околните райони, контролирани от подкрепяните от Армения сепаратисти.

Напрежението по общата граница нараства от май миналата година, когато Армения протестира срещу това, което определи като нахлуване на азербайджански войски на нейна територия. Азербайджан настоя, че техни войници са били разположени на територия, която смята за своя територия, в райони, където границата все още не е демаркирана. Периодично по тази граница избухват сблъсъци.