Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че Русия е готова да съкрати носителите си на ядрените заряди, съобщи Ройтерс.
Това изказване държавният глава направи на пресконференция в Амстердам.

Готови да намалим с няколко пъти броя на ядрените си заряди в сравнение с тези от договора СТАРТ-1, обяви Медведев.

Припомняме, това е  договорът за съкращаване на нападателните оръжия, който бе подписан на 31 юли 1991 г. и влезе в сила на 5 декември 1994 г. Действието му изтича на 5 декември тази година, но срокът може да бъде удължен. Съгласно него САЩ и Русия да съкратят ядрените си глави до 1 600 стратегически бойни единици, които включват междуконтинентални балистични ракети, подводници и  бомбардировачи.

Агенциите отбелязват, че въпросът за съкращаване на ядрените единици ще е приоритетната тема на предстоящата срещи между Барак Обама и Дмитрий Медведев, който е планирана в Москва следващия месец. 

Руският президент предупреди, че през времето до срещата си с Барак Обама през юли няма да разкрива всички детайли по руското предложение за стратегическите въоръжения.
Ясно е едно, Русия е за реално и контролирано съкращаванена тези въоръжения, като преговорите със САЩ могат да продължат на базата на това, подчертава Медведев.

По време на срещата обаче в Амстердам той е изтъкнал, че преговорите около СТАРТ са обвързани с американските планове за разполагане на ПРО в Източна Европа.

 Ройтерс цитира официално съобщение на Кремъл, разпространено пред журналисти, което гласи: „Ние не можем да се съгласим с американските планове за глобална система за противоракетна отбрана".

Искам да подчертая, че съкращенията, предложени от нас, са възможни единствено, ако САЩ разсее руските притесненията, се посочва още в позицията на руския президент.

Във всеки случай връзката между нападателните и отбранителните стратегически оръжия ще залегне в договора, допълва Медведев.

Имаме нужда от сигурен и проверен договор, заключва позицията на руския държавен глава.