Русия скоро ще предложи свой проект на Съвета за сигурност на ООН за хуманитарна резолюция за Украйна, заяви пред журналисти постоянният представител на Русия в организацията Василий Небензя.

Проектът, който Москва ще предложи на Съвета за сигурност, ще призовава, наред с другото, за прекратяване на огъня чрез преговори, анонсира Небензя. Той ще се занимава и с евакуацията на цивилни лица, спазването на международното хуманитарно право, осъждането на нападенията срещу цивилни лица и гражданска инфраструктура, безопасното и безпрепятствено преминаване на хора и хуманитарния достъп.

Освен това в проекта се посочва, че Съветът призовава страните да се въздържат от умишлено разполагане на военни съоръжения и оборудване в близост до такива сгради или в средата на гъсто населени райони.

В документа се призовава да не се използват граждански съоръжения за военни цели.

Представителят на Руската федерация в ООН не се ангажира с конкретен срок за внасяне на проекта. "Скоро ще го представим в груб вариант и ще видим дали Съветът може или не може да изпълни мисията си", каза руският представител.

Той коментира и че "специалната операцията" ще приключи, когато целите ѝ бъдат постигнати. Това са демилитаризацията на Украйна и денацификацията на страната. Условията включват и "липса на заплахи от тази страна срещу Русия, неприсъединяване към НАТО".

"Целта за присъединяване на Украйна към НАТО е заложена в украинската конституция, на първо място тя трябва да бъде премахната оттам", подчерта Небензя.