Съд в Москва осъди 63-годишния норвежец Фроде Берг на 14 години затвор със затегнат режим за шпиониране на подводници на руските военноморски сили, съобщават руските медии.

Берг, който беше арестуван в Москва през 2017 г., отрече обвинението.

Преди това той е работил като охранител на норвежко-руската граница.

Норвегия има доказателства, че Русия е заглушавала GPS сигнала при ученията на НАТО

Норвегия има доказателства, че Русия е заглушавала GPS сигнала при ученията на НАТО

Предоставени се данни…

Берг призна, че е действал като куриер за норвежкото разузнаване, но заяви, че не бил знаел много за мисията. Бивш руски полицай, обвинен, че му е предоставил документи на военноморските сили, беше също хвърлен в затвора.

Адвокатът на Берг - Иля Новиков, заяви, че клиентът му няма да обжалва присъдата, но ще поиска помилване от руския президент Владимир Путин.

Норвегия, която е членка на НАТО, споделя арктическа граница с Русия и в продължение на десетилетия техните отношения бяха приятелски, дори по време на Студената война. Ала отношенията им се влошиха от 2014 г., когато Русия анексира Кримския полуостров от Украйна.

Норвегия обвини Русия в симулация на нападение срещу неин военен радар

Норвегия обвини Русия в симулация на нападение срещу неин военен радар

"Риториката на Русия срещу Норвегия стана по-остра"

Новиков, цитиран от "Франс прес", каза, че Берг "очаква неговото правителство да предприе дипломатически опити" и "не виждаме практическа полза от обжалване".

"Той е бил използван без неговото знание", посочи Новиков, допълвайки: "Не можем да говорим за събиране на каквато и да е тайна информация."

Той предупреди, че на 63-годишна възраст Берг е бил изправен пред "на практика доживотна присъда".