Директорът на разузнавателната служба на Норвегия Мортен Хага Лунде, по време на реч пред военнослужещи в Осло, е съобщил за "драматична" симулация на нападение от страна на руски самолети срещу военен радар, разположен в северната част на страната близо до град Вардьо.

По думите на Лунде, инцидентът е станал на 14 февруари миналата година.

"Риториката на Русия срещу Норвегия стана по-остра. Нейната военна активност сигнализира за влошаваща се ситуация в региона и няма признаци, че отношенията между двете страни ще се подобрят през 2019 г.", коментирал той, цитиран от руски медии.

Той уточнил, че в операцията на руските Въздушно-космически сили са взели участие 11 бомбардировача Су-24, които са излетели от военно летище в северната Колска област. Самолетите са прелетели над Баренцово море и "симулирали нападение" срещу радарната станция, разположена в близост до град Вардьо. След това, без да пресекат норвежката граница, те се върнали в базата си.

Според директора на норвежката разузнавателна служба по този начин Русия е изразила недоволството си от политическите събития в Норвегия.

Той добавил, че с подобна агресия са се сблъскали и други страни, като сред тях са Финландия, Швеция, Дания, Полша, Украйна, както и страните от Прибалтика. На някои места са били регистрирани и случаи на нарушения на държавната граница, добавил Лунде.

Това може потенциално да увеличи риска от опасни епизоди и да доведе до по-нататъшно влошаване на вече затруднените отношения на Русия със Запада и НАТО, заключил той.

По-рано Москва нееднократно е изразявала опасения относно радара, разположен на самата граница на Колския полуостров, тъй като той можел да стане част от американската система за противоракетна отбрана в Европа.