Русия и Европейският съюз ще си взаимодействат в миротворческите операции в Чад и Централната африканска република.

Това се обявява в съвместно комюнике на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров и на еврокомисаря по външна политика на ЕС Хавиер Солана.

За целта ще бъде подписано специално споразумение, се казва в съобщение на руското министерство. Взаимодействието е договорено на среща в Люксембург между Сергей Лавров и външно политическата „тройка" на ЕС.

Мисията на ЕС в Чад и Централната Африканска република се реализира в съответствие с резолюция на Съвета а сигурност на ООН № 1778.
Споразумението, което ще бъде сключено, ще е важна стъпка във взаимодействието между Русия и ЕС в ситуации и региони на кризи, се посочва още в съобщението.

Формата на руското участие в тази операция няма да е единствената възможна форма на взаимодействие. В комюникето се изразява готовността на Лавров и Солана да продължат и разширяват сферите на взаимодействие.

На 27 април страните членки на Европейския съюз одобриха изпращането в Чад и Централната Африканска република на миротворческа мисия.

Става въпрос за военен контингент от 3 700 военни от 14 страни на общността. Най-многочислени ще бъдат французите - 2 100, 400 ирландци и 400 поляци. Планирано е разполагането на мисията да стане в края на май - началото на юни.