Русия предупреди Казахстан, че може да се оттегли от съвместните проекти, ако Астана настоява за ограничаване на изстрелването на ракети със сателити от космодрума Байконур, който се използва под наем от Москва, пише всекидневник „Известие", предаде „Дейли Стар".

Руският вестник, познат с близките си връзки с Кремъл, публикува текст от руска дипломатическа нота само ден преди заплануваната среща между руския външен министър Сергей Лавров и неговия казахстански колега в Москва.

При сегашната ситуация Русия ще бъде принудена да промени позицията си за двустранното сътрудничество по съвместни проекти", пише вестникът, позовавайки се на руското външно министерство.

Говорител на казахстанското външно министерство изтъкна, че нотата е от 18 януари.

Казахстан ограничи броя на разрешените изстрелвания на сателити от страна на Русия заради изпадането на отломки в района.

За 2013 година страната е разрешила 12 изстрелвания на ракети-носители „Протон-М", а миналата година бяха извършени 14.

Според източници от руската космическа агенция ограниченията означават прекратяване на пет договора и връщане на 500 милиона долара на клиенти.

Говорителят на „Роскосмос" Алексей Кузнецов потвърди, че Казахстан е намалил броят на изстрелванията за 2013-та до 12, а Русия е поискала 17.

Русия използва космодрума под наем, тъй като все още изгражда свой в Амурския регион, Далечният Изток - руски космодрум, който най-вероятно ще замени този в Казахстан.

Русия плаща по 115 милиона долара на година, за да използва Байконур. Споразумението е валидно до 2050 година.