Руски и китайски стратегически бомбардировачи извършиха съвместен патрул над западната част на Тихия океан в демонстрация на все по-тесните отбранителни връзки между двете страни, предава Associated Press.

Руското министерство на отбраната съобщи, че бомбардировачите Ту-95 на руските ВВС и китайските бомбардировачи H-6K са прелетели над Японско и Източнокитайско море по време на осемчасова мисия.

Като част от ученията руските бомбардировачи за първи път кацнаха в Китай и китайските бомбардировачи отлетяха до военновъздушна база в Русия, се казва в изявление на министерството. Отбелязва се, че съвместните патрули не са насочени срещу друга държава.

Съвместните патрули следват поредица от съвместни учения, предназначени да покажат нарастващото военно сътрудничество между Москва и Пекин, тъй като и двете страни са изправени пред напрежение със Съединените щати.

През септември Пекин изпрати повече от 2000 войници заедно с повече от 300 военни превозни средства, 21 бойни самолета и три бойни кораба, за да участват в мащабно съвместно учение с Русия. Маневрите отбелязаха първия път, когато Китай изпрати сили от три клона на своята армия да участват в едно руско учение, което беше описано като демонстрация на широчината и дълбочината на китайско-руското военно сътрудничество и взаимно доверие.

Лавров: Западът милитаризира Югоизточна Азия, за да подчини Русия и Китай

Лавров: Западът милитаризира Югоизточна Азия, за да подчини Русия и Китай

Руският външен министър упрекна действията на САЩ в региона