Западът "милитаризира" Югоизточна Азия в опит да овладее интересите на Русия и Китай. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Ройтерс".

С изказването си руският първи дипломат подготви сцената за конфронтация между Русия и западните лидери на срещата на върха на Г-20 в Бали.

Лавров ще ръководи руската делегация на Г-20 - първата подобна среща, откакто Москва нахлу в Украйна през февруари - след като Кремъл съобщи, че президентът Владимир Путин е твърде зает, за да присъства.

Очаква се въпросът с Украйна да доминира в дневния ред, като западните лидери вероятно ще се изправят публично срещу Русия за нейната инвазия и ще накарат страни като Китай и Индия, които по-рано изразиха загриженост относно войната, да осъдят действията на Москва.

По време на пресконференция в края на срещата на върха на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Пном Пен Лавров упрекна Съединените щати за действията им в региона, който както Русия, така и Западът разглеждат като потенциално стратегическо геополитическо бойно поле в следващите десетилетия.

САЩ и техните съюзници от НАТО се опитват да овладеят това пространство, изтъкна руският външен министър.

До къде би стигнал Китай, за да помогне на Путин

До къде би стигнал Китай, за да помогне на Путин

Понякога трудностите заздравяват партньорството

Той посочи, че Индо-Тихоокеанската стратегия на Джо Байдън е опит да се заобиколят "приобщаващите структури" за регионално сътрудничество и ще включва "милитаризацията на този регион с очевиден фокус върху сдържането на Китай и на руските интереси в Азиатско-Тихоокеанския регион".

По-рано американският президент заяви на лидерите на Югоизточна Азия, че Вашингтон се е ангажирал да изгради "Индо-Тихоокеански регион, който е свободен и отворен, стабилен и проспериращ, издръжлив и сигурен", очертавайки Всеобхватно стратегическо партньорство между Съединените щати и региона.

Въпреки че нито САЩ, нито Русия са част от АСЕАН - 10-членна група от страни от Югоизточна Азия, няколко световни лидери присъстваха на разговорите преди срещата на върха на Г-20 следващата седмица в Бали.

Медведев заклинателно: Днес Русия определя бъдещия световен ред

Медведев заклинателно: Днес Русия определя бъдещия световен ред

Ще продължи да връща изконните руски територии

Русия се стреми да насърчи много по-тесни икономически, политически и свързани със сигурността връзки с Азия, откакто Западът наложи на Москва безпрецедентни санкции заради нахлуването ѝ в Украйна.

Путин описва Русия и Китай като лидери на световен бунт срещу постсъветското световно господство на САЩ и Запада.

От своя страна Съединените щати определят Китай и Русия като двете основни заплахи в световен мащаб.