Руската делегация на срещата на върха на Г-20 в Индонезия ще бъде ръководена от външния министър Сергей Лавров, съобщи за РИА Новости Александър Тумайкин, пресаташе в руското посолство в Джакарта.

"Форматът на участие на Владимир Владимирович Путин се разработва. Може би той ще вземе участие в срещата във формат на видеоконферентна връзка", добави събеседникът на агенцията. В края на миналия месец Путин съобщи, че "може би" ще пътува до Индонезия за предстоящата среща на Г-20.

Както каза предишния ден говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, "обсъждат се различни формати за участие на Русия в срещата на Г-20, решението ще бъде взето в следващите дни."

В началото на ноември Белият дом съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън не планира да се срещне с руския си колега в кулоарите на срещата на върха. В същото време самият Байдън по-рано отбеляза, че би бил готов да обсъди с Путин въпроси като размяната на затворници.

Като домакин на Г-20 Индонезия устоя на натиска от западните страни и Украйна да оттегли поканата си към Путин от срещата на върха и да изключи Русия от групата заради войната в Украйна, заявявайки, че няма правомощия да направи това без консенсус между членовете.

Украйна пак поиска Русия да бъде изхвърлена от Г-20

Украйна пак поиска Русия да бъде изхвърлена от Г-20

Путин вероятно ще присъства на срещата в Индонезия през ноември

Индонезийският президент Джоко Видодо се опитваше да посредничи в геополитическите търкания между силите в Г-20. Срещите тази година бяха съпроводени с напускания и заплахи за бойкот, предизвикани от напрежението около инвазията.

"(Президентът) се опита да гарантира, че всички ще се успокоят и това изглежда се случва сега", каза министърът-координатор по морските и инвестиционните въпроси на островната държава Лухут Панджаитан пред местните медии в Бали.

Президентът на Индонезия в скорошно интервю за Financial Times каза, че Русия е добре дошла на срещата на върха, която според него ще бъде засенчена от "много тревожното" нарастване на международното напрежение.

"Г-20 не е предназначен да бъде политически форум. Това е среща за икономика и развитие", каза той.

Индонезия също покани украинския президент Володимир Зеленски, който каза, че няма да участва, ако Путин го направи, и се очаква да се присъедини виртуално.

Редица други световни лидери трябва да присъстват на срещата на върха, която започва на 15 ноември и ще се проведе на остров Бали. Сред тях ще бъдат включително президентът на САЩ Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин.

Путин ще използва зърнената сделка като лост на срещата на Г-20

Путин ще използва зърнената сделка като лост на срещата на Г-20

Очаква се тя все пак да бъде подновена