Джакарта няма намерение да се откаже от поканата на руския президент Владимир Путин за предстоящата среща на Г-20 през ноември, дори и в случай на натиск от трети страни. Това каза в интервю за ТАСС посланикът на Индонезия в Русия Хосе Таварес.

Дипломатът припомни, че президентът на Индонезия Джоко Видодо вече е изпратил покани до всички лидери на Г-20, включително Путин. "Дори и други страни да започнат да оказват натиск, ние имаме своя позиция. Ние вече сме обяснили всичко, изпращайки покани", подчерта посланикът.

Той също така отбеляза, че Индонезия вижда Русия като важен член на Г-20, както всеки друг. "Ние нямаме право да не поканим нито един член на Г-20, но имаме прерогатив да каним други страни като гости. Както можете да видите, в допълнение към членовете на Г-20, редица други страни са поканени : представители на държавите от Тихоокеанския регион, както и други страни, които не са членки на Г-20, включително Украйна. Така че това е позицията, заета от Индонезия", добави Таварес.

На 14 октомври Путин заяви, че въпросът за неговото пътуване до срещата на Г-20 в Индонезия все още не е окончателно решен, но руската страна ще вземе участие в този форум. То трябва да се проведе на индонезийския остров Бали на 15-16 ноември.

Путин и Зеленски може да присъстват на срещата на Г-20 в Бали

Путин и Зеленски може да присъстват на срещата на Г-20 в Бали

Не е ясно дали двамата биха се срещнали