Руският президент Владимир Путин планира лично да присъства на срещата на Г-20, която ще се проведе на индонезийския остров Бали през ноември. Това заяви президентът на Индонезия Джоко Видодо в интервю за Bloomberg.

"Си Дзинпин ще дойде. Президентът Путин също ми каза, че ще дойде", каза президентът на Индонезия, домакин на тазгодишната среща на Г-20, потвърждавайки за първи път, че ръководителите на Русия и Китай планират да се появят на срещата на върха през ноември .

Говорител на руския президент отказа коментар за агенцията, но друг служител, запознат с плановете, потвърди, че Путин планира да присъства на срещата.

 Си Дзинпин и Байдън може да се срещнат през ноември

Си Дзинпин и Байдън може да се срещнат през ноември

На срещата на върха на Г-20 в Бали

Индонезия също покани украинския президент Володимир Зеленски да вземе участие в срещата на върха на остров Бали.

По-рано в интервю за Би Би Си съветникът на ръководителя на президентската канцелария Михайло Подоляк предположи, че Зеленски може да присъства лично на срещата, ако Путин отиде там, въпреки че по принцип предпочита да не напуска Украйна и да участва в подобни събития във видео формат.

"Ако Путин присъства, тогава, разбира се, ще трябва да помислим за необходимостта от нашето присъствие. Защото присъствието на Путин навсякъде, на която и да е среща на върха косвено означава, че организаторите на срещата ще легитимират позицията на Русия, която нападна суверенна държава", каза Подоляк.

Дори двамата лидери да се окажат едновременно на остров Бали, това съвсем не означава, че те ще се срещнат или ще проведат дори непреки преговори. Припомняме, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви в четвъртък в Лвов, че се опитва да организира преговори между президентите на двете воюващи страни. Турция е също член на Г-20.

Индонезия вече беше изправена пред натиск от западни държави да оттегли поканата на Путин за срещата заради руската инвазия в Украйна.

Bloomberg: Половината страни от Г-20 не подкрепиха санкции срещу Русия

Bloomberg: Половината страни от Г-20 не подкрепиха санкции срещу Русия

Това пречи на международните усилия за ограничаване на Русия