Председателят на Върховната рада Руслан Стефанчук заяви, че се надява Русия да бъде изключена от Г-20.

Това заяви той във вторник за украинска телевизия, цитиран от "Укринформ". 

"Само когато Руската федерация стане държава парий в света, можем да очакваме промяна в политиката на Русия. Струва ми се, че Г-20 е организация, която има голям потенциал да изключи Русия от състава си. Имахме подобно решение по време на среща във формата Г7+1, откъдето Русия беше позорно изхвърлена. Много се надявам, че ще получим същото решение и във формата G20", каза той.

Стефанчук каза, че терористичната държава няма право да се присъединява към която и да е международна организация. В същото време той добави, че векторът на международната политика на украинските власти е насочен към осигуряване на пълна изолация на Русия от света.

Украйна иска Русия вън от Г-20

Украйна иска Русия вън от Г-20

Да сложим край на руското лицемерие, зове Киев

Припомняме, че Киев не за първи път отправя такова искане. 

Русия трябва да бъде изключена от Групата на 20-те големи икономики и други международни платформи. За това настоя на 17 октомври Михайло Подоляк, съветник на украинския президент. 

Изявлението му идва след поредната вълна от руски атаки с дронове срещу украински градове. 

Джакарта няма намерение да се откаже от поканата на руския президент Владимир Путин за предстоящата среща на Г-20 през ноември, дори и в случай на натиск от трети страни. Това каза в интервю за ТАСС посланикът на Индонезия в Русия Хосе Таварес на 21 октомври.

Путин ще използва зърнената сделка като лост на срещата на Г-20

Путин ще използва зърнената сделка като лост на срещата на Г-20

Очаква се тя все пак да бъде подновена

На 14 октомври Путин заяви, че въпросът за неговото пътуване до срещата на Г-20 в Индонезия все още не е окончателно решен, но руската страна ще вземе участие в този форум. То трябва да се проведе на индонезийския остров Бали на 15-16 ноември.