Руският президент Владимир Путин вероятно ще използва възможното удължаване на зърнената сделка  с посредничеството на ООН като начин да спечели влияние и да доминира на срещата на върха на Г-20 следващия месец в Индонезия, каза пред Ройтерс европейски дипломат, запознат с хода на преговорите за нейното удължаване.

Преди изтичането на 19 ноември на сделката, която позволява украинския черноморски износ на зърно, руски официални лица многократно са казвали, че около нейното подновяване има сериозни проблеми.

Но европейски дипломат, който поиска анонимност поради чувствителността на дискусиите, каза, че Путин със сигурност ще присъства на срещата на върха на Г-20 на курортния остров Бали, която започва на 15 ноември.

Кремъл, от където все още не са потвърдили, че руският президент ще присъства, отказа незабавен коментар. Путин каза на 14 октомври, че все още не е взел окончателно решение дали ще отиде или не.

Ако го направи, това ще бъде първата голяма глобална среща на върха, на която ще присъства руският президент заедно с големи западни лидери, включително президента на САЩ Джо Байдън от началото на войната на 24 февруари.

"Споразумението за зърното ще бъде в центъра на тази среща на върха на Г-20 и всички ще се опитват да убедят Путин да го удължи", каза европейският дипломат.

"Това е начин за руснаците да държат картите на срещата на върха на Г-20, но подновяване или по-дългосрочно удължаване на сделката за зърно на тях няма да им струва нищо."

Договорената с посредничеството от ООН сделка за зърно е от решаващо значение за хранителните пазари: тя позволява износ на зърно от Украйна, един от най-големите износители на зърно в света, който беше спрян от руската инвазия.

След сключването на сделката на 22 юли милиони тонове царевица, пшеница, слънчогледови продукти, ечемик, рапица и соя са изнесени от черноморските пристанища на Украйна.

Лидерите на Г-20 ще настояват Путин да удължи сделката, каза дипломатът. В крайна сметка, по неговите думи, Русия ще позволи сделката да бъде удължена за четири месеца - или дори да отиде за по-дълго удължаване.

"Русия ще преговаря до последно, но ще я удължи, защото няма да искат да се изправят пред международното недоволство от прекратяването на сделката за зърно", каза дипломатът.

"Това е първото голямо събитие от началото на войната и всеки държавен глава, който иска да бъде посредник - като се започне от президента Макрон - ще отиде до хотелската стая на Путин, за да бъде посредникът, който убеди Путин да удължи сделката за зърно - така че Путин ще бъде водещият играч на тази среща на върха."

Украйна доближи довоенния темп на износ на зърно

Украйна доближи довоенния темп на износ на зърно

Сделката обаче приключва през ноември