Правителствените ръководители на страните от Югоизточна Азия проведоха разговори в събота с гостуващи световни лидери. Там пристигна и президента на САЩ Джо Байдън на фона на нарастващото напрежение между Китай и западните сили, предава Ройтерс.

Камбоджа е домакин на годишната среща на върха на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) и паралелна среща на върха на Източна Азия, като като на нея присъстват множество лидери, включително Байдън, японския премиер Фумио Кишида, австралийския премиер Антъни Албанезе и южнокорейския президент Юн Сук-йол.

Събитието е първото от поредица срещи на високо равнище в Югоизточна Азия през следващите седем дни, които се очаква да се превърнат в поле на дискусия на сложни глобални проблеми - войната в Украйна, климата и регионалното напрежение около Тайванския проток, Южнокитайско море и зачестилите изстрелвания на ракети от Северна Корея.

Президентът на Южна Корея предложи механизъм за тристранен диалог с Китай и Япония, включително лидерска среща за справяне с бъдещи кризи, като въздействието на войната, върху области като стабилността на хранителните доставки и енергийната сигурност и промените на климата.

Юн каза още, че усилията на Северна Корея да засили своя ядрен и ракетен капацитет са сериозна заплаха за международната общност, която трябва да отговори с един глас.

Северна Корея изстреля нови четири балистични ракети

Северна Корея изстреля нови четири балистични ракети

Изстрелванията са в отговор на съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея

Японският премиер Кишида повтори тези опасения, описвайки неотдавнашните изстрелвания на балистични ракети от Северна Корея, включително тази, която прелетя над Япония, като неприемливи международни заплахи.

По време на кратък разговор с китайския премиер Ли Къцян Кишида каза, че двете страни трябва да се стремят към изграждането на "конструктивни и стабилни" отношения.

Япония гради ПВО срещу хиперзвукови ракети

Япония гради ПВО срещу хиперзвукови ракети

Нови мерки от Токио

Байдън се очаква да се съсредоточи върху Индо-тихоокеанския регион и да говори за ангажимента на САЩ към основан на правила международен ред в Южнокитайско море в своите дискусии, казаха висши служители на администрацията по-рано тази седмица.

Някои анализатори омаловажаваха очакванията за някакво значително развитие от присъствието на Байдън, но отбелязаха, че това показва, че Съединените щати се връщат към "нормалната дипломация".

"Президентът Тръмп не присъства на нито една източноазиатска среща на върха през четирите години на своето управление", каза Грег Полинг, ръководител на програмата за Югоизточна Азия във Вашингтонския център за стратегически и международни изследвания.

Един от резултатите от пътуването се очаква да стане издигането на партньорството между САЩ и АСЕАН до цялостно стратегическо партньорство, добави той.

"Това не означава нищо конкретно, но символично поставя САЩ на същото ниво като Китай", каза Полинг.

Руският външен министър Сергей Лавров също ще присъства на някои срещи в Пном Пен, докато външният министър на Украйна Дмитро Кулеба също е в Камбоджа след подписването на Договор за приятелство и сътрудничество с АСЕАН, тъй като Киев се стреми да засили връзките си с блока.

Кулеба каза, че е провел преки разговори с няколко лидери на страните от АСЕАН, по време на които ги е призовал да осъдят нахлуването на Русия в Украйна, предупреждавайки, че запазването на неутралитет не е в техен интерес.

Той каза, че също така ги е призовал да попречат на Русия да спира движението на украински селскостопански продукти по черноморската сделка за зърно, която може да изтече на 19 ноември.

Организацията на обединените нации казва, че 10 милиона тона зърно и други храни са били изнесени от Украйна съгласно споразумението, сключено през юли, но предупреждава, че войната ще остави още милиони гладни.

"Призовавам всички членове на АСЕАН да предприемат всеки възможен метод, за да спрат Русия да играе игри на глада със света", каза Кулеба на пресконференция.

Лидерите на Г-20 се срещат на индонезийския остров Бали следващата седмица, а форумът на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (AТИС) ще се проведе в Банкок след това.

Лавров ще представлява руския президент Владимир Путин в Бали, докато домакинът Индонезия в събота потвърди, че президентът на Украйна Володимир Зеленски ще направи виртуално обръщение към срещата на Г-20.

Путин няма да участва в срещата на Г-20 и по видеовръзка

Путин няма да участва в срещата на Г-20 и по видеовръзка

Причината бил графикът на руския лидер

Лидерите на АСЕАН в петък отправиха "предупреждение" към Мианмар да постигне измерим напредък по обявения преди мирен план или рискува да бъде изключена от бъдещите срещи на блока, тъй като социалният и политически хаос в страната ескалира.

8 души загинаха след взривове и стрелба в затвор в Мианмар

8 души загинаха след взривове и стрелба в затвор в Мианмар

Избухнали са два колета бомби, 18 са ранените