Руският президент Владимир Путин не планира да говори на срещата на върха на Г-20 чрез видеовръзка. Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Запитан защо руският лидер няма да присъства на срещата на Г-20 в Бали, той обясни, че това е свързано с графика на Путин и необходимостта да остане в Русия.

Вчера стана ясно, че руската делегация на срещата на върха на Г-20 в Индонезия ще бъде ръководена от външния министър Сергей Лавров, а Путин няма да присъства лично.

Александър Тумайкин, пресаташе в руското посолство в Джакарта, допусна, че руският президент може би ще вземе участие в срещата във формат на видеоконферентна връзка.

Путин няма да ходи на срещата на Г-20

Путин няма да ходи на срещата на Г-20

Вместо него делегацията ще оглави Лавров

В края на миналия месец Путин съобщи, че "може би" ще пътува до Индонезия за предстоящата среща на Г-20.

Тогава той заяви, че ще помисли по въпроса и благодари президента на Индонезия Джоко Видодо за поканата, без обаче да се ангажира, че ще участва.

Руският лидер обаче увери, че страната му ще бъде представена на "високо ниво" на Г-20 в Бали.

Като домакин на Г-20 Индонезия устоя на натиска от западните страни и Украйна да оттегли поканата си към Путин от срещата на върха и да изключи Русия от групата заради войната в Украйна, заявявайки, че няма правомощия да направи това без консенсус между членовете.

Зеленски ще участва на Г-20, Путин още мисли

Зеленски ще участва на Г-20, Путин още мисли

Украинският лидер вероятно ще се включи чрез видеоконферентна връзка

Индонезийският президент Джоко Видодо се опитваше да посредничи в геополитическите търкания между силите в Г-20. Срещите тази година бяха съпроводени с напускания и заплахи за бойкот, предизвикани от напрежението около инвазията.

Индонезия покани на срещата и украинския президент Володимир Зеленски, който обаче заяви, че няма да участва, ако Путин го направи, и се очаква да се присъедини виртуално.

Редица други световни лидери трябва да присъстват на срещата на върха, която започва на 15 ноември и ще се проведе на остров Бали. Сред тях ще бъдат включително президентът на САЩ Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин.