Японският външен министър Таро Коно обяви, че се е разбрал с руския си колега Сергей Лавров за ускоряване на работата във връзка с икономическото сътрудничество на спорните острови в Тихия океан и за облекчаване на ограниченията за пътуване до островите.

Лавров заяви по-рано след разговорите си с Коно в Москва, че е бил постигнат напредък по мерки за изграждане на доверие, свързани с островите, известни в Русия като Курилски острови, а в Япония като Северни територии.

Същевременно Лавров предупреди, че Русия се противопоставя на милитаризирането на Азия под предлог за противодействие на Северна Корея и е разтревожен от плановете на САЩ да разположи част от глобалната си система за противоракетна отбрана в региона (в Южна Корея).

САЩ обявяват Северна Корея за спонсор на тероризма

САЩ обявяват Северна Корея за спонсор на тероризма

Поредна стъпка по оказване на натиск върху Пхенян

Първият дипломат на Русия допълни обаче, че Москва и Пекин призовават Северна Корея да изпълни резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Русия и Китай са призовали също така комунистическия режим да възобнови шестстранните преговори и да прекрати ядрената си програма.

"Както всички останали членове на световната общност, Русия не приема ракетните и ядрените приключения на КНДР", подчерта Лавров, като допълни: "Русия не може да приеме ядрения и ракетния хазарт на режима."

По-рано Москва и Пекин предложиха план за двойно замразяване, който предполага, че Северна Корея ще се откаже от разработването на ядрени оръжия, ако САЩ и Южна Корея преустановят съвместните си военни учения.

Северна Корея бързо изгражда първата си подводница с балистични ракети

Северна Корея бързо изгражда първата си подводница с балистични ракети

Това показвали сателитни снимки